İpekyolu Güzergahı'nda Türklerin Sorunları ve Doğu Türkistan Çalıştayı


Muğla'da 15 ülkeden gelen katılımcılarla Üç gün süren İpekyolu Güzergahı'nda Türklerin Sorunları ve Doğu Türkistan Çalıştayı gerçekleştirildi.

26 Ekim 2018 tarihinde Derneğimiz girişimiyle Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı ve Muğla Yörük Obaları Derneği’nin katkılarıyla, Türk Dünyasından temsilciler Muğla’da İpekyolu Güzergahında Türklerin Sorunları ve Doğu Türkistan Çalıştayı’nda buluştu. Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Amerika, Kanada, Belçika, Fransa, Kıbrıs, Japonya, Pakistan, Moğolistan, Almanya,İngiltere,Türkmenistan, Rusya Federasyonu ve Doğu Türkistan gibi birçok devletten gelen katılımcılar Türk Dünyasının sorunlarını tartıştı. Muğla Atatürk Kültür Merkezinde yapılan konferansta açılış konuşması Sayın Dr.Osman Gürün bey tarafından yapıldı. Oturum başkanlığını Hızırbek Gayretullah’ın yaptığı konferansa Prof.Dr.İsmail Doğan, Prof.Dr.Sultan Mahmut Kaşgarlı, Doç.Dr. Mustafa Gökçe ve Sayın İsmail Cengiz de konuşmacı olarak katıldılar.

Çalıştayın düzenlemesinde bulunduğu katkılar nedeniyle Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür eden Muğla Yörük Obalar Derneği Başkanı Orhan Akcan, “Bugün Türkistan Coğrafyasında bir yürek yanıyorsa hepimizin yüreği yanıyor biz bu acıyı hep beraber hissediyoruz. Bu çalıştayı Türk coğrafyasından balkanlara kadar birlik ve beraberlik açısından çok önemsiyoruz. Biz bir olursak kimse bizi yenemez. Bu çalıştayın yapılmasında verdiği destekler nedeniyle ve Türk Dünyasına yaptığı katkılardan dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.Doğu Türkistan’ın 1860’lı yıllardan bu yana Çin işgali altında olduğunu vurgulayan yazar Hızırbek Gayretullah, “Çin politikaları doğrultusunda 2000’li yıllara kadar 250 Milyon Çinlinin Doğu Türkistan topraklarına yerleştirilmesi amaçlanmıştır. Doğu Türkistan’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarını ellerinde tutmak istiyorlar. Bu sömürgeci tutumu ancak Türklerin birlik olmasıyla önleyebiliriz. Türklüğün son kalesi olan Türkiye Cumhuriyetini kuran Atatürk ülke sınırlarına nereden bir Türk gelirse pasaportsuz alınması talimatını vermiştir. Türklerin tekrar böyle bir güvene ve dayanışmaya ihtiyacı var” diye konuştu. Gayretullah ayrıca başkan Dr. Osman Gürün’e katkıları nedeniyle teşekkür ederken “Doğu Türkistan adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.Çalıştayda konuşan Muğla Büyükşehir belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Dünyanın birçok yerinden gelen Türklerin, geleceği Muğla’da tartışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Dr. Osman Gürün, “Bizim de sevgi ve hoşgörüyle baktığımız dünyaya katkı sağlayacak bir eylem olan bu çalıştayın Muğla’da olmasından Belediye Başkanı olarak çok büyük mutluluk duyuyorum. Türki Cumhuriyetler Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve daha birçok Türk devleti olarak biz büyük bir güce sahibiz. Hem nüfus olarak hem de üzerinde bulunduğumuz toprakların zenginliği açısından büyük ekonomik güç olmaya aday bir topluluğuz. Ancak geçen zaman içerisinde bir araya gelerek dil ve alfabe açısından ortak bir noktada buluşamadık. Birbirimizin bilim adamlarını ve değerli eserlerini Türkçeye çevirip aynı dilde okutulmasını, öğretilmesini ve geçmişteki birikimlerimizin tüm Türki Cumhuriyetler içerisinde öğrenilmesini sağlayamadık. Hala aynı alfabeyi kullanmıyoruz ve hala birbirimizin eserlerini aldığımız zaman okuyup anlayamıyoruz. Bize başkalarının anlattıkları doğru olarak sunuluyor ve aramıza bu nifak olarak giriyor. Türk dünyası aynı alfabe ve dili kullanarak bir birlik oluşturmalıdır. Üretilen eserler dünyanın neresinde olursa olsun başka bir Türk tarafından anlaşılabilmelidir. Türk dünyası bir olduğunda müthiş bir güç haline gelecektir” dedi.

Üç gün süren Çalıştayın düzenlemesinde emeği geçen başta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Osman Gürün’e ve ekibine, Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Sayın Orhan Akcan’a, Derneğimizi temsilen Sayın Yakup Can ve Sayın Hızırbek Gayretullah’a, ATDF Başkanı Sayın İsmail Cengiz’e ve katılan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.

KATEAD

Tarih : 26 Ekim 2018

Haberlerimiz

Kazakeli Dergimizin 27. sayısı çıktı. Tıklayın

Kazak Dünyasındaki Gelişmeleri Takip edin

Derneğimiz ile ilgili haberleri ve gelişmeleri Facebook'tan takip edebilirsiniz

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Resmi Web Sitesi

Kazakistan Dışişleri Bakanlıgının resmi sitesini buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.